vrijdag 14 mei 2010

Podcast en vodcast in het onderwijs

Het item podcast en vodcast houdt mij nu al vele uren bezig achter de pc. Geweldig wat je daarover allemaal kunt vinden! Bijvoorbeeld de discussie over leermiddelen in het onderwijs op RTL 7 op 3 mei (Uitzending gemist) in het programma E&W met Sjoerd Slagter, Wim Drost (directeur Ontwikkelcentrum) en Erik Razenberg (Pearson Education, Uitgeverijen. De discussie gaat over de stelling "Leermiddelen ontwikkelen moet je niet aan docenten overlaten"
We hebben op onze school enkele maanden geleden al een start gemaakt met een leermiddelenbeleid op te stellen. Onze onderwijsvisie is de basis hiervoor. We gaan voor blended learning. De docent is arrangeur in het aanbod van diverse soorten leermiddelen. Onze ELO is de centrale plek voor communicatie, aanbod van leerstof en organisatie (rooster,agenda). In een project met Wolters Noordhoff gaan we onderzoeken of digitaal leermateriaal meer leeropbrengst heeft dan portfolio materiaal. Met KPC gaan vier teams/locaties meedoen aan een driejarig onderzoek naar opbrengstgericht werken. Docenten moeten steeds meer gaan nadenken over wat ze doen, waarom ze het op die manier doen en welke opbrengst ze verwachten. Daarna moeten ze meten of de verwachte opbrengst ook is behaald. Deze manier van werken is een cultuurverandering in onderwijsland!


Podcast en vodcast is dé toekomst van ons onderwijs! Als je tijd en plaatsonafhankelijk het onderwijs wilt organiseren, en het lerarentekort wilt opvangen, dan is podcast hét hulpmiddel daarbij. Kijk eens op de website www.digilokaal.nl daar vind je voorbeelden van docenten die vodcast hebben gemaakt voor onderwerpen van hun vak.
Het zou mooi zijn als we met de VO scholen van Landstede samen vodcast kunnen gaan maken voor de diverse vakken en deze plaatsen in ons eigen Digilokaal!

1 opmerking: